Elektrība - 3 fāzes, cik vajadzīga?

ir tāda mājās, kā izrādās par to ir papildus jāmaksā katru mēneis, rodas jautājums - vai vispār vajag? agrāk bija zāģis ar motoru, kas tika darbināts uz 3 fāzēm, bet tagad jau vairākus gadus netiek izmantots šāds brīnums.
Atteikties var protams elementāri, bet jautājums ir - cik tāda ir nepieciešama, žēl būtu tagad atteikties un pēc tam saprast, ka jāpiemaksā Latvenergo, lai dabūtu atpakaļ.

janisb  4 1 Nav tāda pasākuma divas fāzes, ir viena vai trīs, parastā kontakligzda ir viena fāze, 2/3 vadi fāze, nulle, un vēlams arī zeme (atkarībā no tā, cik sena elektroinstalācija)

trīs fāzes nozīmē 4/5 vadi 1. fāze, 2. fāze, 3. fāze, nulle, vēlams arī zeme.

fāze nulle 220volti, fāze fāze 380 volti

rietumveejsh  2 5 Varu padalīties pieredzē...dzīvoklī viss uz elektribu, bija ieejas automāts uz 20amp, viena fāze. Pie reizē saslēgtiem-boileris,siltā grīda WC, cepeskrasns, 3riņki indukcijas virsmai,TV, velas mašina, Siltumsuknis, 2 datori...gaismas..nu tad gan pie tejkannas ieslegšanas izsita automatu. Nomainiju uz 25amp, tagad nekadu problemu vairs nav. Tad prieks kam man 3 fāzes? Lai maksātu abonešanas maksu?
Jā, ja privat maja, nu tad cita runa. Kaut gan, man laukos ir 3 fāzes, pedejo 5-6 gadu laikā nav bijis vajadzibas izmantot...

Rinkulis  1 3 Situācija ir tāda, ka Sadales tīkliem ir līnija (infrastruktūra), pie kuras tu jau esi pieslēgusies ar savām 3 fāzēm...nezinu...16, 25, 32 vai 40 A. Protams, viņi izdomāja, ka naker mums tādus klientus, kam ir tā jauda, bet kas to neizmanto, ja rindā stāv klienti, kas arī lietos to pieslēgumu (respektīvi tērēs elektrību), bet, kas nepieslēdzas, jo pieslēguma izmaksas lielas, ja jauda uz līnijas ir jau "rezervēta" (peļņa iet garām gar degunu). Un tā bieži gadās - kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ - tam ir lētāka jaudas palielināšana, bet gulētājiem nākas apmaksāt transformatorus un ko tik vēl ne. Tagad ar abonēšanas maksu viņi kaut ko iekasē, vai arī, ja cilvēki sāks no savām 3 fāzēm atslēgties, tad rezervētā jauda atbrīvosies un varēs slēgt klāt reālos klientus, kam jau būs interesanti to darīt (šeit gan es filozofēju - tas ir mans skatījums uz šo situāciju - es nezinu, kā ir patiesībā).

Tāpēc, ja tu atslēgsies, kāds cits pieslēgsies, tev varbūt 6 tūkstošus vai vairāk paprasīs gadījumā, ja gribēsi pieslēgties atpakaļ uz 3 fāzēm.

Kur 3 fāzes noder...Tā ir JAUDA - piemēram normālam caurteces sildītājam (lai neliktu boileri) vajag teju 15-20 kW (vienas fāzes pieslēgums var nodrošināt maksimālo jaudu 5.5 kW), kā likums viņus slēdz uz 3 fāzēm. Cepeškrāsnis, plīts virsmas - arī daudzām prasās 2 un 3 fāzes. Protams daudzi lieljaudas elektromotori prasa 3 fāzes. Tās vajadzības var rasties. Bet nu katram pašam jāizvērtē - vajag/nevajag...

P.S. Rietumvējš reāli lej bleķi...20A ir 4.5 kW vienlaicīgā jauda...Gludeklis - 2kW, Tējkanna 2 kW, ieslēdzam veļeni vai plīts riņķi - ja sakritīs, ka visi "iedegās" vienlaicīgi - automāts laukā.

Viktors6    2 Sveika!
Nu ir tā - protams, ja atteiksies pavisam, atpakaļ dabūt tiešām izmaksās ļoti daudz, vajag apskatīties vai nu līgumā, vai pie skaitītāja cik liels ir ievada automāts, tas var būt vai nu 16A vai 20A, Vai 25A, vai 32A, ja automāta lielums ir lielāks par 16A, tad vajag iet uz AS "Sadales tīkls"klientu apkalpošanas centru un atteikties no liekās jaudas, paliekot pie 16A ievada automāta. Ja vēlāk vajadzēs lielāku jaudu, tad jaudas palielinājums nebūs pārāk dārgs, jo esošie tīkli saglabāsies, ja ievada automāts ir 16A, tad nevajag darīt neko, var gan apskatīt kāds tarifa veids būs visizdevīgākais. 3 fāžu sistēma mājai ir vajadzīga, no tās nevajadzētu atteikties.

rietumveejsh      Spaarnu meitenei...jāraksta iesniegums ST, var arī internetā, tad vini dos atbildi, cik maksās un kad var izdarīt. Man tas izmaksaja ap 9 eiro. Nu tur gan atkarīgs vai ir tada iespēja to jaudu palielināt...

vilx      240V, 220V, 2kW gludeklis, 4,5kW vienlaicīgā jauda - tās ir "pērles". Arī padoms par 3x16A mājai, kurai elektropiegāde sadalīta divās grupās izraisa dalītas pārdomas.

24gunti  2 3 Es tik nesaprotu vienu,ja samazināšu to jaudu,viņi ko vadus pienākošos mainīs vai arī Ķegumā ūdens līmeni....,vispār jau krāpšanas paraugstunda...

vilx  1   24gunti - iedomājies, ka Tev pieder dziļurbums, un Tu tirgo dzeramo ūdeni. Kalna galā uzbūvē ciematu, un noslēdz līgumu, ka jāpiegādā 1000 kubikmetri dzeramā ūdens mēnesī. Tu uzbūvē jaudīgu sūknētavu, ievelc trubas, bet patēriņš ir tikai 50 kubi mēnesī. Par dziļurbumu, protams, maksā arī dabas nodokli pēc pieslēgtās jaudas. Par dzeramā ūdens rezervēšanu noslēdz līgumu ar citu dziļurbumu - pēc pieslēgtās jaudas. Un pēc gadiem ,kad maini sūkņus, atkal atbilstoši līgumam krāmē tos nenormālos elektrības rijējus, kuru noslodze būs niecīga.

Bet par to visu saņem no tā ciemata naudiņu par tiem patērētajiem pāris kubiem.

rietumveejsh  1   Meitenei...Ja jau Tev ir 3fazes, tad mans ieteiktais variants nederēs. Tad vari samazinat uz 16 amp. sadalot savus paterētājus pa fāzēm Tev pietiks. Protams, ja nav nezin kadi jaudīgi elektromotori, silditaji..
Te palasiju ka 3 fāzu plitis labak strādājot...Nu tādu muļķību dzirdu pirmo reizi. Strādā viņas tapat, vienkārsi slodzi sadali uz fāzēm, tas ar viss...Ja nav 3 fazes tad liek 1 fazi. Reali dzīvē pasam darbojas uz 1fāzes 25 amp ieejas automatu kopumā ikdienā pieslegtu paterētaju ap 9kw. Nekas āra nesit..Nu jā, vadi jauni, viss sakartots kā nākas. Nekadu problemu gandriz 5 gadu laikā nav, ja neskaita elektribas rekinu...

vilks28      Nedari muļķību samazini uz 16 A un taupi to savu eurubli mēnesī , ja tas tev tiešam tā sit pa kabatu.

graafs    1 Skaties kas ir tavās mājās,vai ir elektriskais boileris,elektriskā plīts un vēl cepeškrāsns un sūkņi kas sadalīti pa fāazēm un tad padomā kad visu uzliksi uz vienas fāzes,tad skaitītājs varēs pacelties gaisā.

usinjsh    1 Un kur tad te matemātika? 9kw, tas ir 9000W. 9000/220=40.9A. Un kā gan tas nabaga 25A drošinātājs iztur tos 40.9A? Domājam ko rakstām.

usinjsh      Bet spaarnu_meitenei ko mēs varam ieteikt. Praktiski neko. Tas tev pašai būs jāizlemj būt vai nebūt 3fāzēm. Ja nekādus lielus elektromotorus netaisies slēgt, un daudz maz tev viss darbojas uz gāzi kur lielākais patērētājs ir tējkanna, ļoti pat iespējams ka iztiksi ar vienu fāzi.
Nezinu kā tur īsti ir ja mūsu laikos sadomā atgūt atpakaļ 3f.

karumnieks666      Parasti ja mājā ir trīs fāžu pievads, tad arī mājas elektriskā shēma ir sadalīta uz trīs fāzēm.ja atsakās no 3 fāžu pieslēguma tad var rasties pārslogojums uz galvenā automāta kurš laiku pa laikam izbliež. Vai ja ir sadalījums uz trīs fāzēm veikts neprofesionāli tad tas var novest pie elektro tīkla renovācijas.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu